Voor het kuchen…

Met pijn en moeite schoof ik op het houten bankje. Zoals altijd was het weer eens koud en tochtig. Typisch dacht ik nog. Tussen de buitenwereld en de grens van de kerkdeur lijkt haast wel een onzichtbare barrière van volume te heersen. Luid kletsend komen mensen aangelopen en zodra ze een voet over de drempel hebben gezet, sterft het geluid af tot fluisterende klanken.
Daar zat ik dan. Op het beklaagdenbankje leek wel. Een kerk schijnt het huis van God te zijn, maar dan mag onze Lieve Heer wel eens een keer hoekbank aanschaffen. Centrale verwarming zou ook geen overbodig luxe zijn. Maar ach, wat klaag ik? Helemaal als ik zijn zoon daar zo bijna naakt boven in het torengewelf zie hangen.
Daar is de kerk ook niet voor natuurlijk. Als je behoefte hebt aan tot jezelf komen kun je naar een kerk en als je liever tot jezelf komt in luxe ga je naar een wellness. Bij beide geef je je bloot. Wij gaan dan ook regelmatig naar de wellness.
Een kuch van ergens vooraan rolde sputterende langs de geschilderde kruistocht van Jezus. Een tweede kuch dichterbij klonk en leek te dwarrelen lang de aangestoken kaarsen. Een derde. Vierde.
Voordat ik het wist bevond ik mij te midden van een kuch concert. Echt de typische hoest van: ‘ik wil niet hoesten, maar als ik hem probeer op te houden, wordt het alleen maar erger.’
Dat beroemde kriebeltje in je keel. Je onderdrukt het, maar dat kleine rotkieteltje is sterker dan jij. Het vecht al kriebelend terug totdat je tranen in je ogen hebt. Dan moet je wel. Heel voorzichtig probeer je de kuch te laten ontsnappen uit je mond, maar hij dendert er als een blaf uit. Daarna is het te laat. De barrière is gevallen en als een stelletje losgeslagen vluchtelingen stromen de kriebels binnen over dat ene plekje in je keel. Al hikkend en gekke bekken trekkend probeer je de drang naar hoesten tegen te houden.
Let maar eens op. De roemruchte kriebelhoest doet altijd zijn gemene intrede op stille plekken. Het kan je hele examen vergalopperen. Of je krijgt geërgerde blikken tijdens een theatervoorstelling.
Het andere fenomeen is dat als er eentje begint, kriebels in de keel bij andere mensen getriggerd worden. Heel bijzonder. Zo ook toen ik in de kerk zat. Als verborgen vogels in de jungle klonken de kuchen rondom mij. Van rochelend tot luide blaf. Ik ging er op letten en dat was dom. Een tip: let nooit op de kuch!
Voor je het weet gaat je onderbewuste een duivels spel met je spelen. Zelfs in de kerk. Dan krijg ook jij een onverklaarbare, plotselinge drang om te hoesten.
Inwendig roep je tegen je zelf: niet hoesten! Maar dat is water naar de zee dragen.
Wel hoesten! riep het kleine duiveltje in mij.
De tranen vlogen mij in mijn ogen van zelfbeheersing. Dus dit was de beproeving van het geloof? Dit moest ik volbrengen in de kerk? Had Jezus ook veertig dagen de kriebelhoest in de woestijn? Of mocht hij het af doen met op een houten bankje zitten?
God zij dank kwam ik, zag ik en overwon ik. Een niet zo katholieke gedachte, ik weet het, maar dat kon me even geen moer schelen. Ik doorstond mijn beproeving en kon de hoest doen laten verdwijnen. Gewoon alleen nog maar een zere kont van dat vervelende bankje, dat geen rekening hield met lange mensen.
Om mij heen hield het kuch concert aan tot de pastoor binnen kwam. Als door een wonder leek het kuchen te verstommen. Maar ja, daar had die best man natuurlijk ook voor geleerd.
De kerk, het blijft een wonderlijk iets. Het biedt troost aan degenen die het zoeken, het geeft een luisterend oor voor degenen die het willen en het bied een geweldige akoestiek voor de kriebelhoest.

Hoesten.png

Bron afbeelding: pittigpreken.nl

36 gedachtes over “Voor het kuchen…

 1. Heb jij je weleens afgevraagd hoe het kan dat boedhisten die wel 8 uur lang stil zitten nooit hoesten? Daar is een trucje voor ben ik achter gekomen want dat vroeg ik mij jarenlang serieus af… als je het voelt opkomen, leg dan je tong tegen je gehemelte aan, en hou hem daar, dan zal het speeksel weer gaan lopen en zo houdt je je mond en keel vochtig, weg hoest, en ook dorst overigens natuurlijk… En ja bij mij werkt het! 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Hihi ik krijg meteen een kriebel.
  Maar wonderlijk allemaal dat je idd meteen stil bent als je een kerk binnenkomt.. Fluisteren en dat is het.
  En iedereen doet dat.
  Net als de kriebelhoest…. Zo herkenbaar…

  Like

 3. Als de priester binnenkomt begin ik juist. Die wierook, my goodness..
  Op dat detail na is alles natuurlijk vreselijk herkenbaar, beter veranderen ze de act en laten ze ’n mandje met keelpastilles rondgaan 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. “Had Jezus ook veertig dagen de kriebelhoest in de woestijn?” Ik ging echt stuk om deze zin, hahaha. Geniaal Michiel! Overigens, tijdens het lezen van dit stuk, betrapte ik mij op een beginnende keelkriebel… Als ik observaties doe in een geloofsgemeenschap, krijg ik ook last van kriebels op stille momenten. Vreselijk, want dan ben je direct de opvallende outcast, hehe. Zodra men begint te zingen, kan ik de kriebel er subtiel uit kuchen… 0=)

  Geliked door 1 persoon

 5. In een kerk moet ik ook vaak kuchen of gaat mijn buik rommelen. Nou ja vaak, ik ben geen kerkganger, maar vroeger moesten we verplicht wekelijks naar de kerk.
  Als kind kregen we vaak de slappe lach in de kerk omdat we een man zijn buik hoorden piepen en kreunen of omdat een vrouw te luid en nadrukkelijk gebeden zat te prevelen… Er was wel altijd iets tijdens die gedwongen stilte dat ons aan het lachen bracht.

  Geliked door 1 persoon

 6. In ons maandelijks concertuitje van het symfonie.orkest.vlaanderen is het ook iedere keer prijs. Vooral in van die stille passages valt dat des te meer op. Dan moeten ze steevast in hun sjakos* op zoek naar muntjes. Tegen dat ze met veel bombarie al hun bezittingen verbouwd hebben zijn we drie stukken verder. En dan nog minuten lang rommelen met dat papiertje! Om zot van te worden :D.
  *sjakos: handtas

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s