To the Max!

We leven in een Tindercultuur. Alles moet snel en het liefst hapklaar. Vinden we het niks dan “swipen” we het de afvalbak in. Het lijkt wel of we onszelf de tijd voor geduld niet gunnen. Series moeten met een dozijn gekeken worden en het liefst in één week. Nieuwste muziek heeft de radio nog niet bereikt of het is al beluisterd en afgestreept op Spotify. TV is niet meer van nu. YouTube is de nieuwe heilige koe van beeldend Nederland.
Tig vlogs van hoe ik een nagel moet lakken tot hoe ik de buurman over de zeik krijg. ADHD-cultuur ten top! Snel, sneller, snelst. Kijkcijfers laag? John flikkert ze genadeloos van de commerciële zender. Een programma rustig brengen en laten groeien is er niet meer bij. De jeugd wil dat niet. Ze laten radiostations als 3FM links liggen en streamen en Netflixen er lustig op los.
Is het dan allemaal kommer en kwel? Neen. Tussen alle Spongebob programma’s in is er één zender die zich onttrekt uit deze opgejaagde cultuur. De zuurstoffles tussen de gemakkelijk scorende programma’s. Omroep Max. Ja lacht u maar. Dat mag. Maar deze ‘bejaarde’ omroep heeft geleidelijk aan rust in de overschreeuwende medialandschap teruggebracht.
Max is de Seks voor de Büch van vroeger. Niemand kijkt er naar, maar iedereen kan er de volgende dag over meepraten. Waar we vroeger stiekem moest lachen hoe tante Annie een grote courgette van ome Arie op een vreemde plaats ingebracht kreeg, verkneukelen we ons nu hoe tante Beppie oom Henk aanwijzingen geeft hoe hij zijn op afstand bestuurbare caravan inparkeert. We genieten hoe we een kwartier lang een groep bejaarden over een Italiaans marktje zien lopen in dorpje dat La Tortelini heet of zoiets. Ik vind het heerlijk!
Ik zit dan met een kop thee op de bank en doe net alsof ik heel druk aan het appen ben. Max heb ik er op met een smoes van: Achtergrond behang. Dan kan ik mij beter concentreren op de app. Het is de app die het behang is. In het begin keek ik stiekem met een schuin oog. Maar nu.
Heel Holland bakt! Een groep mensen in een tent maakt hun beste baksels. Het programma kabbelt voort als de lekkage van mijn wc-pot, die ik tien uur later ontdekte. Er plopt een pasteitje in. O jee, paniek! De dame in kwestie vrouwtje Theelepel, noem ik haar, moet vlug improviseren. Ik zit op het puntje van m’n stoel. De spanning is te snijden! Haar pasteitje niet. Die is vlaai. Theelepel leent snel restjes deeg van haar bakgenoten. Snel is bij Max ongeveer tien minuten. Ik kan er gewoon rustig een hele kop thee bij leeg drinken!
Dan komen Jannie en Albèrt om de baksels te testen. De climax wordt met een vaart van een rolstoel met een slag in het wiel opgebouwd. Ze hebben de tijd en zo heeft heel Holland de tijd. Voor even is het leven in slow motion. Of zoals de ouderen het zouden zeggen: normaal.
Laat omroep Max maar schuiven. Waar menig programmamaker denkt innovatief te zijn met ‘snel’ –en nieuw media dan tv, is het Max die het begrijpt. Terug naar de roots! Terug naar het leven waar ondertussen zover voorbij gehold is dat we vergeten zijn hoe lekker rustig dit ook alweer was. Zij weten hoe het werkt. Leef niet snel! Nee, live life to the Max!

max

Bron afbeelding: www.theodysseyonline.com

30 gedachtes over “To the Max!

 1. Heel Holland bakt nog nooit gezien en ik ga er niet naar kijken ook, dat vind ik echt gewoon niks en zonde van mijn tijd. Ja, ik weet het wel.. ik heb de leeftijd om naar Omroep Max te kijken maar ik kijk zelden, sowieso zelden TV. En ik doseer ook lekker zelf wel als ik een drukke dag gehad heb om de volgende dag een stapje minder te doen, of wel 3 soms 😉
  Maar mooi als mensen kunnen genieten. En ik ben blij dat Omroep Max zelfs jongeren over deze streep trekt en dat ze kunnen genieten van deze slow-motion programma’s 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zie al die programma’s die jij noemt niet, maar ik hou ook van lekker langzaam leven (al heb ik heel vaak geen geduld als het me net even té langzaam gaat, maar dan doe ik even oeoeoeoeommmm en dan gaat het wel weer). 🙂 . Ik heb mijn leven lang te veel gedaan èn in de hoogste versnelling. Lamijmaarlekkerrustigzittenmetmijnkoppiehteeopdebankenmijnkrantje.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij hebben onze tv-gids opgezegd want we kijken geen tv meer. Af en toe pikken we het journaal mee, maar verder staat-ie uit. En ik mis voor mijn gevoel niets. Oké, over sommige dingen kan ik niet meepraten, maar ik ben geen Martin Bril die zei dat je meer mist dan je meemaakt (-:
  Goed uitgewerkt onderwerp!

  Geliked door 1 persoon

 4. Misschien ligt het aan de leeftijd maar dat snelle gaat er een beetje af. DWDD hoef ik ook niet meer per se te zien. En wie bepaalt wat jij wel of niet mist? Met wie meet je je?
  Wij bepalen gewoon onze eigen lat, Michiel (-:

  Geliked door 1 persoon

 5. Nou wij kijken wel en vinden het rete spannend. Omroep Max mag er van mij zijn hoor. Laat ze maar lekker hun slowmotion gang gaan. Trouwens er zijn nog wel meer van dit soort programma’s waar je lekker bij kunt puzzelen, appen en relaxen. Je moet ze alleen willen vinden. Die schreeuw programma’s zijn wij al jaren zat.
  Vanavond weer lekker maar ‘smaakt naar meer’ kijken na de hardlooptraining. Fijne avond.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ha superleuk! Ik kijk geen tv, alleen netflix en eigenlijk ook niet vaak. Niet elke dag iig. Omroep Max ken ik natuurlijk van naam, maar ik heb nooit een programma gezien. Maar ik ken wel mensen die er helemaal fan van zijn: mijn ouders! 😀 Die kijken dolgraag Omroep Max, zo leuk!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s