Vrije keuze?

Erdogan heeft het referendum gewonnen. Volgens hemzelf ruimschoots, volgens de realiteit net aan. Maar ach, Trump dacht ook dat er een vol plein hem stond toe te juichen. Dit type mens heeft nu eenmaal een andere belevingswereld dan de rest. Helaas heeft dit soort wel genoeg invloed om de macht te grijpen en hen die niet beter weten mee te trekken in hun waarheid.

Misschien zie ik dit niet geheel neutraal, maar op een of andere wijze werd mijn sceptische beeld versterkt door zijn opmerking “Turkije wordt sterker, veiliger en democratischer” om vervolgens te roepen dat de doodstraf weer terug moet. Niet te vergeten wat hij het afgelopen jaar reeds heeft geblaat.

“Dit land zal niet verliezen van de christenen, of van het kruis. Dit is het land van de maan.”

“Ottoman komt weer terug. De Ottomanen gaan weer groot worden. We gaan weer bloeien, word wakker Europa.”

En zie hier de beproefde ingrediënten voor een sterke basis van dictatorschap. Gooi het op geloof en creëer een gemeenschappelijke vijand. Liefst eentje die vaak door zijn eigen arrogantie te laat door heeft wat er werkelijk gaande is. Ik noem een Europa of Amerika. Het Westen. Erdogan heeft goed gekeken bij zijn voorgangers zoals bijvoorbeeld Hoessein. Ook hij wist een goed spookbeeld te maken voor zijn volk. Toen uiteindelijk bleek dat niet het Westen maar Saddam zelf het spook was, lag het ooit zo mooie land al bezaaid met ruïnes en lijken. De angst regeerde en ik geef toe dat het Westen hierin zeker haar steentje bijdroeg.

Net als nu. Erdogan zal hoogstwaarschijnlijk de 49 procent protesteerders en tegenstanders democratisch de kop indrukken. Daarna zal er een langzame verschuiving plaatsvinden naar een conservatief geloof waar alleen blijdschap heerst bij de testosteronne mannetjes die niet zo goed kunnen hebben dat andere inferieure mensen intelligenter zijn dan zij. Onder het mom van democratie en geloof.

Dan heb je nog 71 procent ja-stemmers onder de in Nederland woonachtige Turken. Veelal van het platteland afkomstige gastarbeiders, ooit hiernaartoe gekomen. Nee, daar hoeven zij ons niet dankbaar voor te zijn. Nederland waande zich ooit economisch zo rijk dat het zijn handen niet vuil wilde maken. Integratie was toen nog een niet-bestaand woord en aanpassen? Ach, ze liepen toch niet in de weg? Zolang ze maar niet naar mijn dochter kijken.

Nu beginnen we er last van te krijgen. Ze toeteren tegenwoordig niet alleen meer voor een voetbalwedstrijd. Is dit dan de schuld van ons of van hen? Dat zij Ja stemmen? Die 71 procent heeft zich kennelijk niet goed aangepast. Klopt. Zal hoogstwaarschijnlijk de oude garde zijn. Net als van geëmigreerde Nederlanders in Canada of Australië, die zich daar kapot vreten aan stroopwafels en oranje dragen met het WK, doen deze Turken dit hier precies zo. Is het dan even slecht of even goed?

Dat zij ja stemmen en een dictatoriale clown verkiezen boven Koningsdag of Pasen zegt iets over het feit dat wij het waarschijnlijk ook niet helemaal goed begrepen hebben.

Wij grijpen terug naar onze vrijheid en 51 procent van Turkije willens en wetens naar een dictatorschap om te leren wat vrijheid is en deze vervolgens te moeten missen.

Erdogan spot

Bron afbeelding: https://desertpeace.wordpress.com/category/turkey/

15 gedachtes over “Vrije keuze?

 1. Je nuanceert en schetst het probleem feilloos. Voor mij (persoonlijk) vergeet je nog te vermelden dat zulke mannen ronduit gevaarlijk zijn en me terugsmijten naar 1940… Ik vrees dat menigeen dat vergeet.
  Ik begrijp eerlijk ook niet, ECHT niet, waarom iemand die in België of Nederland of wherever woont moet stemmen voor iemand in een ander land, het gaat er bij mij niet in!

  Geliked door 4 people

  • Ik heb dat bewust buiten beschouwing gelaten, omdat ik denk dat bij de naam Erdogan dit beeld vanzelf wel bij de verstandige mensen binnen plopt.Ik geef hem 5 tot 10 jaar en dan heeft hij Turkije net zo naar de klote geholpen als Hoessein ooit Irak.

   Geliked door 3 people

 2. Qua toerisme is het land al helemaal naar de klote, Ik ben er heel wat jaartjes met plezier op vakantie geweest. Hard werkende mensen getroffen vriendelijk en proberen een beter bestaan voor hun familie op te bouwen. Deze mensen hebben nu niets meer. Die toeristen komen niet meer terug en Turkije zal verder afglijden. Zo naar om te zien en inderdaad op het moment dat de oogkleppen wellicht afvallen is het te laat en duurt het decennia voor het land weer ‘zo modern’ is als het was. Ze gaan terug in de tijd ipv vooruit en achteruitgang is nooit goed. Ik houd toch een beetje mijn hart vast. Nare man staat er aan het roer.

  Geliked door 1 persoon

 3. In no time zal Turkije twee eeuwen terug in de tijd gaan. De bevolking zal het zwaar te verduren krijgen onder het regiem. Alle vrouwenrechten worden ingetrokken, tegenhangers om het leven gebracht en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Bovendien is het nog maar de vraag óf Erdogan gewonnen heeft…
  Er hebben meer Nederlandse Turken voor “ja” gestemd dan hun landgenoten in het land zelf. Dat zijn de eerste gastarbeiders die naar NL geheaald werden om het vuile werk te doen. “Gast” omdat ze na een aantal jaren weer zouden terug gaan. Niemand die aan integreren dacht.
  Erdogan is een nazi in eigen persoon,

  Geliked door 1 persoon

 4. Tja, ik sluit niet uit dat het ooit ook hier gaat gebeuren. Of in Frankrijk. Met Wilders of Le Pen. De verschrikkingen van Duitsland of het Oostblok met z’n dictators zijn we allang weer vergeten. Blijkbaar is iemand met een ferm standpunt dan toch heel aantrekkelijk, wanneer mensen zich voelen aangetast in hun vrijheden en zekerheden. Dus laten we hopen dat de situatie in Turkije ons weer de ogen opent, en dat we onze democratie weer gaan koesteren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s