De heilige blauwe pot

Het blijft een mysterie. Al heel lang. Als kind kon je er niet om heen. In de reclame, de winkels, bij je oma, je tante, zelfs bij je thuis stond de blauwe verschijning. De Nivea pot.
Een grotere mysterieus iets kon ik me als kind niet verzinnen. Voor rampspoed, ziekte, oorlog en God verheerlijking had je de Bijbel, voor al het andere de blauwe Nivea pot. Het stond bij ons dan ook gelauwerd onder een rozenkrans.
Dat witte spul. Die crème. Wat moest je daar toch mee? Niemand kon het me ooit vertellen. Wel werd het bij elke scheet die me dwars zat te pas en te onpas op me gesmeerd. Het hielp geen fluit, maar dat maakte niets uit.
Schaafwondje? Wonderzalf er op. Tand door de lip? Dikke laag wonderzalf er op.
Het witte goedje prikkelde de fantasie. Waar kwam het vandaan? Waarom had iedereen een pot in huis? Was er een geheime blauwepottensekte waar ik geen weet van had?
Vergeet ik te vertellen dat steevast naast zo’n pot wondercrème altijd een zak gekleurde wattenbolletjes lag. Waarom? Ik moest er ooit eens bijna voor naar de dokter, omdat ik ze voor suikerspinnen aanzag en opat.
Wat voor heilige zaken gebeurden er toch in tussenwoningen van de wat oudere mensen? Wie had ooit de blauwe Nivea pot voor heilig verklaard? Ik zou er nooit achter komen.
Ik nam me voor dat ik geen deel wilde uitmaken van dit geheim genootschap der blauwe potten. Hoe verleidelijk wit de crème er ook uit zag. Niet in mijn huis.
Totdat ik de topless Nivea douchegel reclame voorbij zag komen als klein kereltje. Hoe sterk was ik? Ondanks alle verleidelijke insmeer poses op televisie hield ik voet bij stuk. Geen blauwe pot in mijn huis. IK heb gezegevierd.
Trots kijk ik vandaag de dag vanonder de douche naar mijn wastafel. Geen blauwe pot te zien! Sterker dan de witte crème sekte! Het mysterie blijft echter. Nog steeds heb ik geen idee waar dat spul goed voor is. Dat laat ik ook graag zo.
Oh, ja, bij het uitstappen uit de douche moet je wel uitkijken dat je niet over de twintig flacons Nivea douchegel struikelt.

Nivea

Bron afbeelding: Pinterest

45 gedachtes over “De heilige blauwe pot

  1. Heerlijk verhaaltje.. ja het klopt ook wel, iedereen had ze vroeger. Kennelijk was het overal goed voor.
    Ik heb het nooit gebruikt en nog steeds niet. Ooit kreeg ik bij een ander merk crème een piepklein potje Nivea crème, een soort proefmonstertje. Dat heb ik nog, is nog nieuw ook geloof ik.. Ik vond het gewoon zo schattig… dat doe ik dus niet weg..
    Maar heb je wel eens gedacht aan uierzalf? Dat heeft ook iedereen geloof ik.. 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Er doemt een generatiekloof of cultuurkloof. Uit mijn jeugd herinner ik mij de alles genezende kusjes van mijn moeder.

    Nu op mij zelf wonend gebruik ik soms uierzalf.

    Wat het een met het ander te maken heeft?
    Dat zal ik nog onderzoeken.

    Vrolijke groet,

    Geliked door 1 persoon

  3. Oh de heerlijk vertrouwde geur van Nivea. De wonderzalf voor mijn geschaafde knieën, tegen zonnebrand of mijn droge huid of… Die pot staat voor aandacht, liefde en zorgzaamheid. Ja hier thuis ook de blauwe pot en de flessen en de tubes en de zakjes. Misschien toch maar eens over aandelen nadenken.

    Geliked door 1 persoon

  4. Whaha leuk geschreven 😀 Volgens kon ik jaren geleden ook de verleiding niet weerstaan en haalde ik de beruchte blauwe pot ook in huis. Vond het nogal tegenvallen en daarna is ie er nooit meer in gekomen 😉

    Geliked door 1 persoon

  5. Oh…mijn man is grootverbruiker. Overal een lik op. Alleen die lucht al! Maar ik kan er ook wel weer om lachen. Wat ik echt troep vind, is dat je douchegel kunt kopen waarmee je al meteen een bodylotion opdoet. Gaat me echt té ver. Misschien zijn wij daar gewoon te simpel voor (-:

    Geliked door 1 persoon

  6. Haha, als mijn blauwe pot nog maar half leeg is, koop ik al een nieuwe. Ik smeer dat ook voor vanalles en dezer dagen is het zelfs op bevel van de dermatoloog om mijn litteken goed te doen genezen.

    Geliked door 1 persoon

  7. Hahahaha, first world problems!! Wij hebben ook zo’n mooie pot; nooit begrepen waarom. Maar ja, ik smeer sowieso niet graag zalfjes. Die troep plakt alleen maar. Al zou ik best zonnebrandcrème mogen gebruiken, hehe. Plakt ook, stom spul. Wel knap dat je nooit aan de Nivea pot begonnen bent hoor! Die flacons zijn daar het ideale bewijs voor. XD

    Geliked door 1 persoon

  8. Dank je wel Michiel dat ik nu in mijn broek zit te pissen van het lachen en de hoestbui die erop gevolgd is…. dank je, dank je, dank je, whahahahaha

    vooral die wattennbolletjes.. ja die ken ik ook nog, zo handig dat we van dezelfde leeftijd zijn, en ja die blauwe pot inderdaad, al hadden wij ook rode tubes in de lade.. die werkte overigens WEL 😛 Genaamd Prep… maar dat zegt jou niks, en de rozekrans ook niet, gezien ‘wij’ heidenen zijn en toen ook waren dus 😉

    X

    Like

Plaats een reactie