Fitgirls

Het is een rage geworden. Meiden die elkaar aansteken om in conditie te raken. Ze noemen zichzelf dan ook heel toepasselijk: Fitgirls. Je kunt daar van alles bij voorstellen. Het mannelijke brein waarschijnlijk iets meer. Zet een vrouw strak in een sportpak en een kerel verrekt zijn nek al als ze voorbij jogt.
Afijn. Sportieve meiden. Hardlopen, fitness, aerobics, zwemmen, fietsen, het liefst alles tegelijk. Sites en blogs vliegen je om de oren met tips, diëten, filmpjes, schema’s, echt alles wat je maar moet weten om een sportief lijf te krijgen. Een goede zaak zou je zeggen. Niet dat je per se superslank moet zijn. Alstublieft niet. Als iedereen er zo uit zou zien, is het alleen maar saai. Eenheidsworsten hebben we al zat om ons heen. Klein of lang, dik of dun, het maakt niet uit zolang je maar lekker in je vel steekt. Wat is dan het goede aan de zaak? De voeding.
Die meiden zijn heel bewust bezig met hun eten. Minder suikers, minder zout. Meer fruit en groente, minder kunstmatige E-nummer-pruttel. Kortom: gezonder. Als ook maar een kwart van de kinderen uit onze zoute suikermaatschappij zich geïnspireerd voelt door deze fitgirls dan ben ik al blij. Een beetje bewuster mag immers best wel. Ouders lukt dat vaak niet. Ik kan het weten als vader. We roepen vaak wel dat alles gezonder moet, maar tegelijkertijd stoppen we ons kroost onwetend vol met slechte zaken. Tja, dan is het mooi dat er rolmodellen zijn die dichter bij de kinderen staan.
Tegelijkertijd komen er ook zorgelijk signalen. Is de sportieve instelling van deze meiden niet té? Dat vroegen voedingsdeskundigen zich ook af. Is het verkrijgen van een wasbord niet wat te ver over de grenzen van het lichamelijke? Mannen moeten zich al een slag in de rondte sporten en sit-uppen en weet ik wat voor onzin nog meer doen om een sixpack te krijgen en bij vrouwen schijnt het nog een graad moeilijker te zijn. Iemand die op topsportniveau traint en dit een paar jaar volhoudt die zijn vaak in het trotse bezit van een bord. Moet je dit als huis-tuin-en-keuken-sportster ook willen? Sportief zijn is goed. Gezond eten ook. Maar je lichaam grote inspanningen laten ondergaan met de bijbehorende opofferingen, staat dat niet een beetje gelijk aan anorexia? Daar schiet je immers ook gigantisch je doel voorbij tot dat je het zelf niet eens meer ziet. Prent een fitgirl zich misschien zich niet een te mooi ideaalbeeld in? Waar ze een paar stappen voor het wasbordje er al ideaal uitzag?
Hoe dan ook, het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds ben ik blij met de positieve voedingssignalen die de meiden afgeven, alsmede de sportieve prikkel die zij meegeven aan hun generatie en die daaronder. Anderzijds wil je ook niet dat je kind doorslaat. We zijn niet allemaal Daphne Schippers of Epke Zonderland. We hebben allemaal grenzen. Dat geld voor overgewicht, ondergewicht maar ook voor sportief gewicht.
Mijn moeder had een mooie tegeltjeswijsheid en daarmee wil ik mijn column afsluiten. Vind er van wat je er van wilt vinden. Zeg het hardop, discussieer erover, wees het eens of niet met dit verhaal, maar mijn lieve moeder zei altijd:
Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed.

fitgirl2

 

Bron afbeelding: Fit Lifting Girl

61 gedachtes over “Fitgirls

 1. Mijn oma had dat gezegde vroeger ook hangen, op de wc geloof ik. Ik zal geen fit girl worden, ben ik veel te lui voor. Vind het allemaal wel goed zolang ik gezond eet en op gewicht blijf. Ik vind vrouwen met wasbord vaak niet mooi, zeker niet als ze alleen daar op trainen en die armpjes steeds dunner worden.. Nee, niks voor mij.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vijf jaar geleden kreeg ik het chronisch vermoeidheidssyndroom. Daarvoor deed ik aan toerfietsen (bij De Waardrenners) en hardlopen. Zes keer in de week. Sport was de rode draad in mijn leven. Gewoon, omdat ik me er goed door voelde. Van de ene op de andere maand was en is het over. Ik ben er nog niet overheen… Misschien heb ik te marginaal geleefd, ik weet het niet. Kan alleen maar hopen, duimen bidden (in dit geval is elke vorm geoorloofd) dat het ooit over gaat.
  Mijn dochter sport 2 x in de week. We hebben suiker en aanverwante artikelen geschrapt. Gelukkig houden we allemaal van groenten en fruit. Met voor man en kind af en toe een gevulde koek 😉
  lieve groet Kakel

  Geliked door 1 persoon

 3. Je moeder had helemaal gelijk! 🙂 Die voeding die de zogenaamde fitgirls nuttigen mag dan wel gezond zijn, maar als je zoveel sport eten ze waarschijnlijk veel te weinig. Ik probeer ook gezond te eten, heb niet eens zout in huis (serieus) en suiker gebruiken we ook niet, maar zo extreem sporten en afvallen lijkt me niet echt gezond. Sporten vind ik wel heerlijk overigens, maar niet om er een wasbord van te krijgen, maar gewoon om me fit te voelen, niet om heel dun te worden, is vaak niet eens mooi en ziet er ook niet echt gezond uit 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Behalve tevreden, zei ik er dan altijd achteraan 🙂 . En dat klopt nog steeds, want ik ben zonder sportschool of trimschoenen tevreden met mijn lijf en leden en eet behoorlijk gezond. Duidelijke taal, Michiel!

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuk verhaaltje Michiel! Gezond en sporten inderdaad met mate.
  Enne.. “Is het verkrijgen van een wasbord niet wat te ver over de grenzen van het lichamelijke?” Nee, dat hoeft niet. Tot voor kort was ik in het bezit van zo’n prachtig bordje en ik genoot er ontzettend van. Trainde ook voor m’n plezier en ontspanning vaak en lang. Met dank aan alle blessures is mijn bordje verdwenen. Verdorie!

  Geliked door 1 persoon

 6. Goed geschreven. Ikzelf ben maar al te blij met al die ‘fitgirls’. Zelf struggle ik voortdurend met mijn gewicht en het lukt me maar niet om op eigen houtje goed af te vallen. Ze maken me veel bewuster in hoe ik gezond moet leven en hoe ik afvallen kan aanpakken. Ik zie overal goede sportschema’s, waarvan sommige niet langer duren dan 15 minuten. Nou zal iemand met een afgetraind lichaam meer sporten dan 15 minuten per dag en misschien dat velen hierbij denken “te”. Toch geloof ik dat “te” sportief vele malen beter is dan “te” mager, of “te” dik. Zolang je bij het vele sporten maar voldoende blijft consumeren, is het volgens mij aardig gezond

  Geliked door 1 persoon

  • Mooi relaas over hoe je het aanpakt. De ‘fitgirls’ zijn voor jouw een mooie informatie bron over voeding en dergelijke, Tuurlijk klopt het dat je beter te sportief kunt zijn dan te mager of dik, zolang je maar bewust bezig bent met wat je doet en waar je grenzen liggen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s