Mannen weten waarom

Opeens is het er. De alfamannen hype. Baarden groeien om je heen. Van hippe vintage look met bijbehorende blouse en bretel tot gure, schurende kin aanhangsels met bijbehorende spierballen. De armen vol tattoos is ineens niet alleen maar voor overbetaalde voetballers, maar ook voor de gewone man. Nou ja gewoon.
In het kielzog van al dit harige gehype heeft de commercie heel slinks de barbecue in meetrokken. Opeens is het niet meer een speklapje grillen. Neen. Het is een mannenkunst. Of zoals de commerciële zenders het liefst uitschreeuwen:
“Meer voor mannen.”
Daar sta je dan met je leren schortje. Rechts een halve koe bungelend in je handen, links een uit de kluiten grijptang. Zwetend in je baard. Druppels parelen over je armen en verbrande vingers, sissend eindigend op je Weber barbecue. Het lijkt meer op modellenwerk dan op grillen. Het mag. Mannen weten waarom.
Ik weet helemaal niet waarom!
Waar barbecue je het meest? Ja, thuis. Bij je vriendin of vrouw. Eventueel met kinderen. De man weet niet waarom, je vrouw weet dat. Terwijl jouw baard langzaam gegaard wordt tussen de onderdelen van je Weber en je kind je kuit kapot prikt met een satéstok, sta jij daar je bierflesje leeg te zuipen.
Omdat jij weet waarom, ga je vol goede moed je sparerib lakken zoals ze dat op TV deden. Net als je de steaks wilt inspuiten met een zelf gebrouwen kruidennatje, zie je de jongste met de grote injectienaald achter zijn zusje aan rennen. Man als je bent wil je ingrijpen en zwaait met je tattoo arm naar het kleine ettertje. Daar gaan de aardappelsalade en de fles rosé. Ach, wat geeft het, een echte vent eet en drinkt dat niet. De jongste heeft ondertussen zijn zusje getackeld en de inhoud van de spuit vol in haar mond gespoten.
De hele droom van barbecueën bij een vulkaan, met een flesje bier en een gelakt, half varken, spat als een zeepbel ineen. Terwijl je ‘s avonds je geïrriteerde huid door je zweetbaard heen met een zalfje insmeert, denk je: waarom?
Mannen weten waarom. Het grote licht die dit bedacht heeft, was waarschijnlijk een vrouw. Nummer één beïnvloeder om ons mannen overijverig en competitief te laten worden.
Mannen weten niet waarom, de commercie wel. Kerels, doe gewoon weer je eigen ding. Haal chinees, kijk voetbal, lig lui met je afzakkende broek op de bank op zondag. Dat is veel meer voor mannen.

WroeaarghVleesch

Bron afbeelding: GeenStijl.nl

72 gedachtes over “Mannen weten waarom

 1. lol, hier heeft de BBQ-rage ook toegeslagen. Wist je dat er ook sites zijn waar mannen over BBQ’s schrijven? Een Weber is niet cool genoeg, wie echt de show wil stelen bouwt er zelf een van een vat en verzamelt de meest exotische modellen. Bijvoorbeeld gemaakt van een wijnvat (eikenhout?!). Ach, er zijn ergere dingen dan spelen met vuur.

  Geliked door 1 persoon

 2. Daar zit ik dan. Man met gladgeschoren kin, geen tattoo en al helemaal geen brede spierbundels. Ik zit hier te genieten van een mooi verhaal. Dankjewel Michiel. Straks duik ik de bank op en ga ik lekker lui naar andere echte mannen kijken. Ook dun, ook geen haartje te veel. Wielrenners, echte kerels. En ik? Lekker lui!

  Like

 3. Ik ben de hype gelukkig alweer voorbij: na 2 jaar baard ben ik sinds een paar maanden weer ‘glad’ en ik weet heel goed, waarom ik NIET barbecue: ik houd namelijk van LEKKER eten 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Je weet het weer aardig te brengen, Michiel – gelukkig weten jij en ik wel beter. Echte mannen gaan om met vrouwen die om te vreten zijn 😀 Rauw natuurlijk… weg met die barbekukel…!

  Geliked door 1 persoon

 5. Als het de Alpha-man allemaal teveel wordt, kan-ie altijd nog een man-cave op zolder bouwen. Schijnt ook HOT te zijn. Weer een ander soort heet dan de bbq 😉 Vermakelijk stukje!
  lieve groet Kakel

  Geliked door 1 persoon

 6. Haha, wij hebben nooit aan BBQ gedaan en nu ik alleen ben al helemaal niet…
  Een keer heel erg ziek geweest, nee, zwager kon er geen barst van, de kip was nog te rauw. Tjonge wat een ellende, 3 weken lang… We hebben jaren de houtskoollucht niet kunnen verdragen als de buren aan het barbeknoeien waren…
  Laat ieder maar lekker zijn ding doen.. of het nou vrouwen of mannen zijn, wat kan het schelen hè. 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. Hahahahahaha, ik lig plat. Zie die kinderen al achter elkaar aan rennen met een spuit in de hand. OMG. Vrouwen hebben NIETS met mannen die op de bank hangen met een afzakkende broek vrees ik. 😉

  Like

 8. Michiel, wat doe je nu?
  Die enkele dagen per jaar – de zonnige, dus – waarop we mannen ertoe kunnen bewegen om ook eens achter het fornuis te gaan staan (al is het er dan een van een minder geciviliseerde vorm dat nog aangemaakt moet worden met houtskooltjes), ga je ons toch niet ontnemen met deze blogpost ;-)?

  Geliked door 1 persoon

 9. Wielrenners met gladgeschoren benen, kekke strakke broeken en ruikend naar Zwitserse olie. Mijn ultieme meisjesdroom over de echte man.
  Hier nog niet gespot.
  Er moet tenslotte iets te dromen blijven in het leven.
  Geweldig item weer Michiel.

  Geliked door 1 persoon

 10. “die van mij” kan het woord BBQ amper voluit spellen…is 1.65 lang maar dan wél al bijna 40 jaar een baard in álle soorten en maten die de mode voorschreef en schrijft! kun je geen Alpha man noemen denk ik toch maar ach, na 54 huwelijk jaar ga toch niet op meer op zoek naar een échte Alphaman?
  En al helemáál niet als je al een tattoo allergie hébt !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s